sippar

Tänkte faktiskt i min enfald: "Vad finns det nu att blogga om månne? Äventyret är ju över."
Ack så fel jag hade - hela livet är ju ett äventyr! Kalla mig pretto, men så är det, åtminstone ett litet ett.

Med jetlag i kroppen blir dagarna plötsligt som en tonårings. Chillar runt till fyra på morgonen och sover till elva. Kära nån, känns oerhört omoget, men vad gör man. Bara att försöka anpassa sig och sakta men säkert ta tillbaka sin seriösa dygnsrytm igen.

Kom hem från träningen i söndags afton och fann ett uppdukat bord i trädgården. Fina vännerna Lind å Martina hade kommit med svamprisotto och grejer. Spontana matbesök kan aldrig uppskattas nog!

Till sist en bild på en livsnjutande svärfar. Sipporna blommar och vårsolen göder. Snart spricker det.


mer av vår älskade Letterman

http://www.youtube.com/watch?v=eg6aAkFDqX0


Hemma

... och jag har jetlag i kroppen vilket är störande.
Men ack så ljuvligt att vara hemma, få använda sin toalett, sin säng och sin garderob. Kläderna i väskan luktar sunk och jag njuter av att kunna slänga plagg efter plagg i tvättkorgen.

Tack till Gud, till maken och alla vänliga amerikaner längs vägen som gjort denna resa till ett mycket vackert minne!

spana in oss på

http://www.cbs.com/late_night/late_show/video/?pid=eCQQZ_fwq4abLu9AS4uqagaG3AJyJwdF&vs=Default&play=true

flyget väntar

På JFK Airport och doften bränner i näsborrarna. Lyssnar på Anders Walls sommarprat och när han spelar "Take me home" tåras mina ögon.
Vid midnatt lyfter vårt plan, precis samtidigt som våra nunor dyker upp på CBS hos Letterman, beskådat av 4-5 miljoner amerikaner. Festligt värre!

doftar Sverige

Väskorna packade, lägenheten städad och vi har släpat oss och vårt bohag ner till Starbucks i Ramsey centrum. Första steget mot en hemresa är taget. Ett stort steg för oss.


hoppet växer

Pris ske Gud´, i morgon får vi troligen åka hem!

vardagslivet

Återigen - tack för era kommentarer! Jag blir så rörd av att läsa att ni följer oss och delar sorg och glädje. Sitter på favorit-Mc Donalds precis vid Time Square och får tårar i ögonen. "Stupid swede" tänker de runt om. Maken är på museum, nåt historiskt tror jag det var.
Igår såg vi Phantom of the opera - mäktig musik!
Lämnade vårt fina hotell i förmiddags och i kväll har vi bokat bord på restaurangen vi fick av Letterman. "No jeans or sneakers" är det som gäller så det är säkert flott.Att vi såg Jennifer Lopez härom dan hade jag nästan glömt. Det är som vardagsmat här i NY.


Utsikten från hotellrummet. Det gröna är Central park.


I love America!

New York City är och förblir drömmarnas stad. Igår var det vår tur att få våra drömmar besannade.
Maken lyckades få tag på fribiljetter till David Letterman show. Han har kollat på programmet som tonåring och ville se det spelas in. Gick dit på eftermiddagen och blev uppeppade innan inspelningen skulle börja. Samuel gav sig den på att han skulle ställa en fråga till Letterman innan inspelningen, brukar nämligen finnas utrymme för det.

Så, prick klockan sex kommer David him self instudsande på scenen och frågar direkt om någon har någon fråga. Att David ger Samuel ordet (och ingen annan) ska komma att påverka hela programmet och vår fortsatta vistelse i USA.
Samuel berättar att vi är "swedes stranded in New York" och David skämtar om "Oppsala" och så vidare. Publiken skrattar och vi tycker det är skitkul!
Så börjar programmet. Man kan utan att unnderdriva säga att vi STJÄL HELA SHOWEN! Blir filmade stup i ett och David skämtar om svenskarna från Uppsala som sitter fast. Inte nog med detta. En bit in i showen GÅR HAN NER TILL OSS. "At this show we have a heart", säger han och visar sitt stöd genom att ge oss följande:
2 hotellnätter mitt på Manhattan
Middag för två på en fin restaurang
200 dollar
Godis och konstiga bakverk
T-shirts
En burk sill

Dessutom stjäl jag åt mig en kram.

Overkligt och fantastiskt.
Många kom fram för att ta kort med oss efteråt. "You are famous!"
Två reportrar från Aftonbladet råkade vara där och tyckte det var jättekul.

Ja, minst sagt en magisk kväll.


domen

Fick låna en telefon på en fin restaurang och ringa till vårt flygbolag. Åtta dagar. Åtta dagar till måste vi troligen vara kvar i detta feta fula land.
Jag vill hem! Älskade Sverige, dra mig till dig!

blessed

Förhoppningsvis sista kvällen.
Trots viss oro inför morgondagens (eventuella) flygningar känner vi oss välsignade. Jag har till sist fått min intervju med Monica och denna vänliga kvinna låter oss bo i hennes lägenhet i Ramsey så länge vi vill. Själv bor hon hos blivande maken John som bjöd oss på brunch när vi kom hit i morse. På hans gårde såg vi rådjur, men tyvärr ingen björn.
ut ur askan

Just pratat med en fransk kille som vill hem till Paris, men far inte aka forran askan lagt sig. Be garna att vi far flyga hem pa mandag som planerat.

For ovrigt ar Philadelphia mycket trevligt. Hojdpunkterna idag har varit:
Perfekt bakad trippel chocolate cookie pa en stor marknad.
Tupplur i gronskande studentpark.
Trevlig man vid Old Swedes church som bjod pa tips och som vill hanga med oss i morgon.


amishland


För det första befinner vi oss i ett samhälle som heter Samlag. Bara det är ju skoj!


Dessutom ligger samhället mitt i Amishland. Männen har skägg och stråhatt och kvinnorna hätta och långklänning.
 Bil är det inte tal om att köra, här är det häst och vagn som gäller.


Man är självförsörjande och sköter sitt jordbruk på gammalt vis. Känns verkligen som vi gjort en tidsresa. Både Amish och de något modernare Menonniterna är mycket trevliga. Vi åkte hit mest bara för att se dem, men nu har vi handlat hemmagjord ost och äppelmust av dem och sover hos en mennonitfamilj i natt. Härliga tider!


En idyllisk afton på den amerikanska vischan, bland lekande barn, efterhängnsna hundar och någorlunda vackra hästar. Känns som Bullerbyn.

bergstiger

Fyndade mig ett par 7dollars (alltså billiga) vårskor på Walmart. Efter första spatseringen hade jag ett otrevligt skavsår på hälen som sedan blev infekterat. Medan vi på lördagkvällen lyssnade på Bluegrass och språkade med far och son från Mexico i tre timmar svullnade vänsterfoten och gjorde mig till krympling. Tvi vale.
Dagen efter skulle vi vandra berg och med ett trosskydd som skavsårsplåster gick det faktiskt riktigt fint.
Härligt att vistas i naturen!Tack fina vänner för kommentarer ni lämnar! Värmer bättre än söderns sol.


Inte som Skellefte AIKIgår var i på baseball-match. Riktigt amerikanskt och härligt, tyckte vi åtminstone till en början. Men vad långsamt det var. Så lite action. Vi märkte att det var mer som en social grej, ett tillfälle att komma samman, snacka och äta korv, än att det var viktigt att fokusera på matchen. Långt ifrån Skellefte AIK alltså.
När till och med våra entusiastiska bänkgrannar, som tålmodigt förklarat spelreglerna för oss, lämnade efter halva matchen, gick vi till slut också.
Men kul ha upplevt!


milen rullar

Firade just vår tvåhundrade mil med makaronisallad vid en sjö Då var kosan vänd uppåt igen då!

älskar amerikaner

Vi ställde väckarn tidigt och gick på mässa hos episkopalerna. Efteråt var det visst tradition att man åt frukost tillsammans och vi hängde på. Åkte bil med prästen till Waffel house och där bjöd han oss på det vi ville ha, ägg, bacon, toast, våfflor och kaffe. Mycket fint och trevligt! Det slutade inte med denna generositet utan innan vi hoppade av vid vårt hostel ville han promt ge oss tjugo dollar, "so you can have some lunch or something".
Ja, vi älskar amerikaner, särskilt kristna.
Hyrde cyklar för dagen och gjorde Charleston på två hjul. Het sol, svala vindar. Villavägen i Uppsala med sina stora disponentbostäder kan slänga sig i väggen, här låg gräddan på rad längs gatorna. Mysigt och vackert.

Efter att jag fått mitt glas utspillt av att en madrass blåste upp på den fick vi genast två nya beställda åt oss av paret som satt närmast madrassen som blåste upp. Återigen, den amerikanska generositeten!
afton i södern

Sitter ute på en veranda i kvällen. Verandan tillhör ett hostel i Charleston och kvällen bjuder precis på en skvätt regn. Ganska mysigt. Maken hörde ett jubel och hoppade snabbt in i bilen för att söka rätt på stadion där det kom ifrån.
Vi har tagit vårt andra havsdopp idag, ljummet denna gång, och solen passade på att färga mina axlar röda. Sjunger "I´m a red neck woman", varje gång jag kikar på dem.
Nu kommer maken tillbaka, glad efter att ha beskådat sista slaget i baseballmatchen. Köpt en öl också som ska avnjutas på verandan.

djurliv i North Carolina

Första gången i livet jag nästan körde över en sköldpadda. Den klarade sig, bilen med.
Annars har vi matat måsar och åkt två bilfärjor idag. Ätit fett i form av donuts, ostkrokar och friterade ostron. Blir troligen lite av resterna till kvällsmat nu också. Mitt mål om att rulla hem till Sverige lär uppfyllas.

Stannade till på vägen och gick in på Pingstkyrkans kvällsmöte. Gott att få sig några "amen!" till livs. "Love rejoices in the truth" var det tydliga budskapet.

Glädje till er vänner!
Kill Devil Hills

Det är hett här och namnet på stället för obemärkt tankarna till ett annat hett ställe. Skillnaden är att här är likt ett paradis! Årets första dopp är taget och det på vår förlovningsdag till råga på. Var troligen knappt tio grader i vattnet och fötterna domnade bort innan man kommit i, men sanden är så len och solen så varm.


Närmare 30 grader varmt klockan åtta på kvällen.


Ändå härligt!


Amerikanska pannkakor med pecannötter, sirap och smör vill jag bjuda alla på när vi kommer hem.brända i DC

Stekande het Påskdag i DC inleddes med två kyrkbesök.
Först gick vi till baptisterna. De var svarta, hade fina hattar och sjöng en rungande välkomstsång för oss. Ljudet från Hammondorgeln var så distat att det skar i öronen. "He has risen!" var det återkommande glädjande budskapet.
Efter den upplyftande upplevelsen traskade vi till våra vänner anglikanerna för donuts och champange. Var en riktig fest nere i samlingssalen och de var så glada att vi kom dit. Åt tre donuts var.

Sen gjorde vi stan. Obelisken, Vita huset, den kända talarplatsen i Forrest Gump och Capitolium. Allt betades av under stekande sol och ikvä'll svider våra nackar.
Landat på motell i Woodbridge strax utanför Washington nu. Ätit sjukt stora portioner mexikansk mat och vaggas strax till ro av skränet från tivolit mitt emot.


Rockande baptistisk kyrkvärd.


Kyrkfika hos anglikanerna.


Maken vid Capitolium.


Cherry blossom trees

Kristus ar uppstanden!

Aven i Washington DC. Vi firade med anglikanerna pa paskafton med en tre timmar lang massa som aven inkluderade tva dop. Harliga tider! De var sa glada att vi var dar fran Sverige och lovade farska donuts om vi kom i dag ocksa.

Magnoliorna blommar, korsbarstraden likasa.
Nar vi kom hem i natt vantade en otrevlig overraskning. Toaletten ovanfor oss hade svammat over och i vart rum var det som ett forsande vattenfall pa vaggen. Loste sig till sist, Samuel fixade och donade och nu har han fatt en liten nallebjorn av forestandarinnan som tack. Det ar min man det!


molnen har skingrats

Rakat ut for en del fadaser sen sist...
En missad intervju pa torsdagkvallen med manga fortvivlade turer fram och tillbaka gav oss atminstone flera bevis pa den amerikanska generositeten. Far beratta mer en annan gang, men tack Gud for amerikaner!

Att ta sig ut med bilen fran Manhattan pa fredagen tog ungefar tva timmar. Dessutom var vi otroligt nara att fa bensinstopp mitt i kon. En riktig pars!
Men ut kom vi och rullade soderut. Rullade och rullade och upptackte efter ett tag att vi rullade norrut! Utsvultna, kissnodiga och trotta kom vi fram till Washington och da hade hostlet vi bokat in oss pa stangt! Loste sig till sist och vi fick sova pa detta valdigt speciella stalle mitt i stadens varsta slum.
Hade bokat en natt till dar, men den forlorade vi pga av var sena ankomst. Maken fick sitta uppe pa natten och leta nytt och nu har vi fatt ett betydligt fraschare. Tack Gud igen!

Livet ler mot oss igen och solen har brant vara nasor hela dagen. Strosat idylliska gator i Georgtown och imponerats av det vackra universitetet. I kvall hade vi tankt fira uppstandelsemassa, men tydligen ska det bjudas pa ett stort fyrverkeri samtidigt. Far se hur det blir, annars blir det kyrka i morgon bitti istallet.

good friday

Årets aprilskämt var att jag låtsades att mamma ringde från Sverige och jag svarade och pratade på sävligt om väder och vind. Samuel stod bredvid och stampade och sa att det blev dyrt. Haha.

Vackerväder har vi fått njuta våra sista dagar i New York och nu beger vi oss strax till biluthyrningen för att rulla söderut. Svårt förstå att det är långfredag mitt i allt detta.Hyrde cyklar och rullade Central park.


I morse njöt vi utsikt från Empire state building.