speldjävulen frestar

speldjävulen frestar

fula på finlandsfärjan

fula på finlandsfärjan

mycken sömn, liten hälsa

Sover långa, djupa nätter, men har ännu inte blivit helt helbregdad för det. Fortfarande slö i sinnet och öm i kroppen.
Att Samuel kommer hit och myser mig till glädje mitt i pluggandet höjer min hälsa ett steg åtminstone!
Cyklar hursomhelst iväg till resturang Hjortron ikväll för att lyxäta med redaktionen. Också ett hälsohöjande nöje är jag säker på.

ett långt dygn

Måndagkväll och mina krafter är spårlöst försvunna. Förmodligen kvarglömda på finlandsfärjan någonstans mitt emellan vårt goda land och finnarnas mindre goda...
Men roligt hade vi så det förslog och här bevisades än en gång att det inte är promillehalten som bestämmer vidden på glädjen. Dygnet som vi i bönegruppen spenderade ute till sjöss var långt, intensivt och fyllt med julmat, hyttsnack, dans i cigarettröksmoln och en hel del pengasvinn till spelautomaterna.
Är man på båt så är man. Väl?
Hade faktiskt andakt och bibeltävling inträngda i tjejhytten också.

I arla morgonstund, när kojen var som mjukast och varmast, hojtade en finnkvinna en skränig godmorgonhälsning in i vår hytt och vi hasade ner. Stockholms vackra lampor glimmade i mörkret utanför fönstret. Hoppade av färjan och promenerade, rökdoftande och möra, bort från hamnen, igenom Gamla stan och fram till Centralstationen för att tåga hem.

Nu rinner näsan som en öppen kran, jag fryser och svettas om vartannat, men allt blir nog bra av lite ny, fräsch sömn.hej helg

Möter upp Elin på GH:s och över varsin enorm vegankaka samtalar vi om ditt och datt i skenet av stearinljus. Ute är blått och blött. Vad kan väl vara ett bättre lördagsnöje än detta? Skulle väl vara att gifta sig då i så fall...

Nu är vit skjorta inhandlad och jag har så gott jag kan försökt stryka den utan att använda strykjärn. Hm.
Ska servera på disputitionsmiddag i afton (kan knappt stava till det) så då vill man ju se någorlunda proper ut. I orangeriet i Linnèträdgården ska den stå. Trevligt!

Och oförskämt tidigt i morgon bitti bär det av utomlands minsann ; ). Glider iväg på julbordskryssning med bönegruppen och ska släppa loss hela långa vägen till och från Finland. Haha. Behövs nog lite bön innan för att hålla stånd mot frosseriets lockande synder. Ghaa!

Samuel

Möts på Luthagens Livs, min bästis och jag. Plockar runt och trängs ett tag innan vi bestämmer oss för en potatisgratäng, fyra möra biffbitar och kladdkaka. Lyxigt kunna gå runt och helt enkelt välja och vraka bland råvarorna.
Lägger cidern på kylning och sätter igång med att skala, hacka, pussa, steka.
Det blir hur gott som helst.
Min bästis och tillika fästman låter höra ett mycket nöjt "jajemän", skärandes i den halvrosa köttbiten. Han är en gastronom!
Dock håller livet på att rasa samman för honom när tiden plötsligt hoppat iväg, säkert på grund av den mysiga stämningen, och kladdkakan i ugnen glömts bort en aning. Den är inte kladdig längre.
Men kvällen är trevlig ändå och plötsligt har jag blivit så däst och trött att han får stoppa ner mig i sängen och cykla hem.
Så tacksam för honom; min bästis, gastronom och blivande livskamrat.

Fram för public service!

Tog tåget till Stockholm för att hänga med på studiebesök på SVT i afton. Bortsett från uteblivande smörgåspaket kändes det som en riktigt härlig, gammeldags klassutflykt. Haha! Irrade runt på T-centralen som en liten fårskock med våra gröna reklampåsar i händerna. Däri låg både äpple, godis och kondomer som vi fått av vänliga fackförbundet Tria. (jag får betalt för att skriva det här)

Den mäktiga byggnaden låg äntligen framför oss och redan i foajen besannades mina drömmar när vackra nyhetsankaret Katarina Sandström tassade ut.
Vi fick se allt! Sport, nyheter, Melodifestival och massa hoppackade dekorer till julkalendrar, Parlamentet och allt vad det nu var. En hel artificiell värld. Lite overkligt faktiskt. I kostymrummet satt liket av orginal-Björne i en rullstol och såg patetisk ut. Blev nästan lite illa berörd...
Kul var det och nöjda tågade vi hem till Uppsala. Kanske kan bli en framtida arbetsplats måhända?

lätt mage igen

Skönt med en pausdag igår, mitt i skräckfilmsarbetet. Behövde rensa min blodfyllda hjärna...
Hasade på stan med Helle, kom hem utan fynd, men gott att fika och bli varm igen.

Har haft uppkörningsont i magen hela förmiddagen, men det har släppt nu av en fantastiskt skön anledning: GODKÄNT PÅ TIOPOÄNGAREN! Jag är lättad och tackar Gud. Det var just precis på kanten också! Balanserade på eggen med ett poäng! Hade jag inte öppnat käften på seminarierna hade jag suttit och ompluggat nu.
Ghaaa, vad skönt!

röda ögon och tjocka halsar

Lång projektdag full av filmklipp, innehållsanalyser och pizza. När det blivit mörkt ute och alla i gruppen blivit lite smått osams ger vi upp för dagen. Nu ser jag motorsågsmän i varje buske och igår tyckte jag att jag liknade en av de psyko kvinnokaraktärerna i filmen.
Rensar hjärnan med ett tänt ljus och lite lovsång.

Tretti minuters beslutsångest om jag ska hänga på ett jympapass ikväll eller inte mynnar till sist ut i ett "inte". Man ska trots allt lyssna på sin kropp och den andas nog lite tjock hals och tungt huvud. Försöker lista ut vad Pappa Sjuksköterska skulle rekomenderat och känner mig nöjd. Plaskar iväg till biblan istället för att ännu en gång leta efter "Ett öga rött" bland hyllorna. Varför är den så populär?

ännu mera våld

Ännu mera Motorsågsmassaker i förmiddags. Huvva. Min mage, mina ögon vänjer sig aldrig, men ändå är jag lite rädd att bli så härdad att våldet ska sluta beröra mig. Vad skulle hända i vår värld då, om alla skulle bli avtrubbade när det gäller våld?
Slogs med Samuel ikväll. Men det är ju inget ovanligt och inget hemskt för den delen heller :)

Eftermiddagen kom med en oväntad gåva; syster Emmeli och tillhörande pojkvän Jocke!
De bilar från Göteborg upp mot Skellefteå och passade på att få en date med oss här i Uppsala på vägen. Vi käkade fucachia och uppdaterade oss. Roligt och spontant! Tack för det.

De tio jungfrur

Minns en vacker tavla jag tyckte om när jag var liten, som hängde på övervåningen hos mormor och morfar i Kåge. (gör den väl säkert än förresten) Den föreställde tio kvinnor i vita linnekläder, varav fem sov och fem höll i varsin fackla, redo att gå iväg. "De tio jungfrur" hette den och jag har på senare år förstått att den illustrerar en bibeltext.
Predikan idag handlade just om denna bild från Matteus 25. Brudgummen som plötsligt kom, bjöd in de som stod redo att följa med, men avvisade de som kom sent.
"Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne."
Är jag vaken och redo? Behöver ständigt bli påmind. Svårt att alltid vara redo i denna värld, full med lockelser och härligheter som tar fokus.

Jullan kom

Fredagsnatten avslutas (efter pizzabak och konsert på Kalmars) i trånga korridorsköket med te och stearin. Mörkret omsluter oss; jag och tre kvalitetskillar (Samuel, Samuel och Ante), där vi sitter och skapar poesi.
Ja, det är lika mysigt som det låter!

Lördagsmorgonen är fuktig och varm. Jag har drömt om ALS.
Barnflickan från Lidingö, Julia Dahlberg, kommer med 10.25-tåget för att gästa mig och berättar om sitt liv bland de rika. Hon ska bland annat fixa outfit till Lalehs nya musikvideo. Jag är imponerad!


morgon med massaker

Kompis Matilda läggs idag in för strålning mot den elaka sköldkörtelcancer hon drabbats av och måste så vara isolerad 4 dygn. Huvva! Avskyr isolation. Nog värre det än strålningen i sig.
Kvällen igår var vi i alla fall samlade, det närmast sörjande gänget, för att göra något roligt innan hon läggs in. Åt oss dästa på starkt kryddad indisk resturang och skrattade åt vad strålningen skulle kunna åstadkomma. Kommer kisset bli självlysande?
Ja, vad vore livet utan förlösande skratt?

Idag startade projektarbetet vi ska genomföra i basgrupperna. Medieanalys är ämnet och vi har valt mediet film. Kul!
Redan halv tio på morgonen satt vi regnblöta och nyvakna i Kristins soffa och plöjde "Texas chainsaw massacre". Nog det vidrigaste jag någonsin sett. Ärligt talat såg jag mer av kudden jag krampaktigt kramade än filmen i sig, men det räckte för att börja må illa.
Avrundade med komedi.
Strax innan mörkret föll var vi färdiga och jag begav mig ut i regnet för att slicka det sista av dagsljuset.


bejaka kvinnan

Vi rullar iväg genom mörkret på skumpiga, blöta grusvägar mot Ultuna och syjunta. Marta bjuder på kladdkaka och plockar fram låda efter låda ur sina skrymslen. Lådor fyllda med allehanda pyssel och knåp och vi sitter runt köksbordet, färglägger trähjärtan och bejakar vår kvinnliga sida. Det behövs minsann ibland!
När mörkret blivit än kompaktare och klockan dragit sig mot natt drar vi på oss regnkläderna och rullar hem.
Tänk; här på landet har de stjärnor på himlen också!

osnö

Uschligt regnväder. När ska snön komma? Morgnarna är så mörka och tunga.
Pimplar te med honung, lyssnar på "Invandrarna" och känner tacksamhet över en stilla vardag.

finn friden

Gud lever verkligen! Och trots att jag på olika sätt, mer eller mindre uppenbart, ser det varje dag i människor, händelser och i själva skapelsen så möter han mig tydligare vissa gånger.
När jag igår kväll knäböjde i Lötenkyrkan för att med många andra få korstecknet smort med olja i pannan, infann sig en frid och glädje innerlig och djup. Kunde inte sluta le. Gud är god och han tar hand om mig! Behöver bli påmind om det ständigt.

Vaknade lycklig imorse också. En psaltarpsalm. En dos Anna Ternheim. Ringa till far och gratta. Dag kan börja!
Sen lagade vi lunch till svärföräldrarna. Trots att det varken fanns potatis eller ris på bordet var de nöjda, glada och bjöd på Operatårta till efterrätt.
Vi har en ömsesidigt kärleksfull relation som jag förmodligen bör vara tacksam över med tanke på alla klassiska svärmorskämt som florerar. Jag är tacksam. Även över Samuels och mina egna föräldrars hittills välfungerande relation.

vill

ha


nåt

annat


funkar fantastiskt!

Läser Ulla-Carin Lindquists bok "Ro utan åror" och blir återigen påmind om den mycket större tacksamhet jag borde känna. Tacksamhet över fungerande rörelsefunktioner, hälsa och frihet, i dels min egen kropp och även i vardagliga val och händelser.
Idag väljer jag att ligga kvar en stund i sängen. Hör regnstrilet alltför väl utanför. Tänk att kunna göra det!
Och tänk dig vilken fantastisk förmån att ha en älskansvärd fästman som kommer hit, blöt i håret, för att steka plättar tillsammans med dig till frukost. I kylen finns mat och i garderoben kläder.

Åker själv på jympapass sen. Flaxar med armar och lemmar, flåsar, stånkar och svetten tränger fram. Blir omsprungen av en 50+-are på yttervarv och känner mig dålig och slö. Men jag kan röra mig åtminstone!

Får gå med Svensäter till Slottet på fotovernissage. Äppelcider i flourkoppar och en näve exotiska nötter från ICA. Trevligt. Känns sofistikerat att trängas med fotografer och annat folk i det varma rummet.

Tack min skapare för all livets godsaker som får upptäckas med fungerande sinnen!


fin förmiddag

Sol igår, ut på promenad. Mötte upp Sofia och vi hamnade på Mon Amor simmandes i varsin byxhög. La av två par slicktajta stuprörsmanchester. Nice. Kaffe på det och de två sista kanelbullarna i frysen. Kvalitè!

Föeläsning på fredag eftermiddag borde vara förbjudet. Tänkte jag. Men när kvinnan med orange tröja och hängbröst inlevelsefullt talade om film, dramaturgi och retorik tog jag tillbaka. Nog den föreläsning jag jäspat minst på och nu är jag peppad på "När lammen tystnar". Om jag vågar.

leave the mind

Vad gör väl en halvseg dag med böcker som enda sällskap när aftonen lyser klar av den strålande stjärna som just nu heter Anna Ternheim? Magisk och mystisk i slängkappa med luvan uppfälld går hon på Katalins scen med sin udda och utpräglat sköna röst. "Det här är Sveriges bästa scen att spela på", säger hon leende. Och vi är där!

Innan spelar även Tomas Andersson Wij, knyckigt och tufft, väsandes fram sina poetiska texter.
Vi går ut i kyliga nattluften och rullar hem våra cyklar, fortfarande njutandes av fantastisk musik som lyser upp höstmörkret.

Caught by what comes by
I stand alone without a fair chance tonight
Here again, by your side when they turn on all the lights
Yes, I`ll follow you tonight

högre prio

Den korta predikan igår på Sankt Ansgars var som koncentrerad saft som rann ner i min strupe. Inget utdraget blask här inte. Nej, det som sägs har relevans och varje ord känns som vägt på guldvåg innan det släpps ut ur prästen och in i våra öron eller hjärtan.
Gud vill ha hela mig. Hela min prioritet. Det visste jag väl innan med, men ack vad svårt att leva efter. Vill försöka i alla fall, trots allehanda pockande från världens och livets olika hörn.
Var en riktigt glad kväll med både god tårta och folksamling. Satt kvar länge i värmen och gemenskapen innan vi cyklade hemåt.
Tack att jag får njuta av livet och vara älskat barn till dig! Lär mig att ge dig hela mitt liv!

höstnyser

Nyser min tjocka tröjärm våt och snyter mig så näshänget blir fnasigt och rött. Skulle kanske inte spelat badminton med Sofia och en okänd fransman igår. Men nu när jag väl skaffat träningskort känns det snopet att behöva ligga på latsidan på grund av lite höstbaciller.
På föreläsningen i morse lärde jag mig att en nysning är ett index på förkylning. Jaha.

Springer ut i vackra höstsolen i alla fall och tar mig upp mot Slottet. Det mjuka ljuset ligger lågt och jag lapar i mig de kvarvarande strålarna innan solen kryper ner bakom Botaniska före fyra. Huvva för mörker!

Josefin Lilja, 22 år

Josefin Lilja, 22 år

varm tillbakablick

varm tillbakablick

sommarjag

sommarjag

tärd värd

Ännu en tidig morgon med ännu en gäst som kravlar sig upp från mitt golv. Halvt vid medvetande kramar jag av Beckis som själv får försöka hitta till tågstationen. Verkar gått bra tack och lov och för nu är hon tillbaka i Östersund.

Själv lägger jag omkull mig ett tag igen efter föreläsningen och sover 90 minuter tills Samuel ringer och väcker mig vid lunch. Lite tär det allt på orken att vara värdinna, trots att det är kul!

ruljans i rum

Måndagkväll. Ögonen mina är röda.
I arla dismorgonen tog Jenny & David tåget tillbaka till Jönköping igen. Själv började jag ny kurs i Medieanalys. En kall dusch efter varm helg.

Men knappt hinner jag landa förrän Beck från Östersund står vid porten och klappar. Välkommen! Ny gäst i trånga korridorsrummet. Det blir kollektiv pajmiddag, vilket också är mycket trevligt. I natt får hon överta Jennys madrass.

helhärlig helgonhelg

Jenny & David, jag & Samuel. Vilket gott gäng, vilken härlig helg!


Förkovrar oss i Uppsalakultur som vi bosatta visar upp, stolta som tuppar; rosa Slottet, mäktiga Domkyrkan, Gustavianum och allehanda byggnader, mysiga gator och på Värmlands nation stannar vi till för en "gofika".


Alla Helgons helg är blaskig och grå, men har glädje ändå!
Tog en tripp till huvudstaden igår för att, efter det nödvändiga stroset, sitta på Pizza Hut länge och väl, äta slajsar och prata bröllop. Kommer med tips, spånar, spånar, men bestämmer egentligen ingenting häpnadsväckande. Utan det vi redan vet förstås; att vi ska gifta oss.

I morse tog vi frikyrkoparet till lilla kapellet Sankt Ansgar och högmässa. De gillade det!


lätt morgon

Solig vintermorgon i Uppsala. Första morgonen på länge jag inte sätter mig med böcker. Gott, gott!
Jenny har sovit här på golvet och la just av en härlig morgonfis. Dagen är kommen, här ska njutas!

dagen tentamen

8: 40 Sju minus, ishalka och strålande vit sol. Sovit riktigt dåligt, och cyklar sladdandes iväg, rädd att inte hitta till tentamensalarna. Ont i magen.

10:45 Det är över! Tentamen skriven och det finns ingen återvändo! Ligger nog på gränsen för att få godkänt och jag ber att jag ska ligga på rätt sida den gränsen.

Oj, så befriande att slippa de här nedrans medieböckerna ett tag nu. Ikväll kommer goa vännerna Jenny och David från Jönköping och jag ska bara roa mig och vara glad hela långa helgen med de och Samuel!
Nu ska jag bajsa, äta och sen iväg till redaktionen för lite redigering.

Tack Gud

vinterskrud

vinterskrud

vinterskruden på

Första november; första snön! Här i Uppsala kommer den flygande horisontalt och skapar kaos när den landar. Hör på radion om bil efter bil som voltat och hus efter hus utan volt.. eeh.

Första november; sista tentaplugget! Imorgon gäller det och visst är jag gruvig för att misslyckas, men mest lättad över att få göra bort den nu. Mitt hår är fett, tröjan för stor och jag längtar bort från mitt rum med de tunga böckerna.