slutet nära

Mindre än åtta timmar kvar av 2006 alltså. Känner lite panik och försöker komma på om det är något jag måste göra innan det tar slut! Ghaa!
Fast vad skulle det vara? Förhoppningsvis kommer väl det mesta funka minst lika bra nästa  år.

Ska i alla fall på fest ikväll. Det hör väl som till. Trots att jag å Samuel egentligen kanske hellre skulle softa med ett par till i en badtunna under mörk himmel, så klär vi upp oss för stort pajkalas i lokalen på Zone.
Men med god mat och glada vänner kan det väl inte bli fel?
Nä, nu är  det dags att plocka fram nyårsblåsan (samma som på julafton) och släta till den korta frisyren.

Tack för detta året då Gud. Lova hänga med på nästa!

annandag jul

annandag  jul

juldagen

juldagen

juldans

juldans

julafton

julafton

kvällen före

kvällen före

Jullov på riktigt!

Dagarna tassar iväg som lyckliga små nissar och jag har roligare saker för mig än att uppdatera bloggen. Gott tecken.
Njuter av att bli omhuldad av Fetmaten, Vackergranen och Gosläkten. Leker, pusslar, smaskar skinka och suger knäck; andas kyla,  klämmer film och sjunger julstumpar.
Igår hade vi tjejkväll med bastu och gott umgänge och idag tog jag och Jenny med oss mammorna för  att prova brudklänningar i Piteå.

Ghaa, vad bra jag har det Gud!

Julafton

Tassar upp, väcker Alfred och så  äter vi frukost framför julkalendern. Sen snabbt iväg till kyrkan för att spela drama. Bakom scenen luktar det fis och änglavingar trängs med flingpaket, nattlinnen och lösskägg. Blir väl sådär. Jesusbarnet var på fel plats och vissa repliker var försvunna sen sist, men nu kan vi slappna av och fira en härliger juleafton! 
Har till  och med kommit som ett vitt flor på marken.

perspektiv tack

Jag är en bortskämd egoist som gnäller över duggregn på dan före dopparedan!
Vad gör det att mamma är lite febrig, några familjemedlemmar jobbar och jag känner mig lite ensam just för tillfället? VA!? Inget att gnälla över med tanke på de som sitter ensamma hela julhelgen, tar sig en sup för att dämpa ångesten eller försöker få föräldrarna att sluta bråka.

Ja, gode Gud, var med de som har det svårt på riktigt.
Själv ska jag nog dra på mig stövlarna och bege mig ut för att önska god jul till Sandbergs nu.


ny frisyr

ny frisyr

familj på utflykt

familj på utflykt

lokala stjärnor

Jajemän!  Innan lunch hade vi hunnit rapa iväg fyra strålande julspelsföreställningar inför andaktsfulla elever i olika storlekar. De var imponerade förstås, men ändå inte lika imponerade som vi. Fantastiskt att vi klarar det så bra ändå! Utan vare sig mycket övning eller scenskola. Likt improviserande missionärer har vi nu spridit det heliga budskapet till flera hundra hjärtan. Känns bra.

 Lite jobbigt att jag känner rastlöshet så fort jag inte har nåt att  göra. Satt här i vårt kök och grämde oss över det, Emmeli, Jenny å jag. Vill leva i nuet! Nuuuuuuuuuuuu...

bye, bye Uppsala

Skellefteå, here I am!
Här är julefriden, här är snön (halvannan millimeter) och här ska jag äta upp mig så det står härliga till!
Med i julspel också och knappt hann jag landa förrän vi hade övning i kyrkan; ett entusiastiskt och härligt amatörgäng med änglavingarna på sned och herdesärkar i storlek valross. Skoj!  Jag spelar flicka som vill ha en dyr elgitarr, men som till sist lär sig att saker inte är allt. Alla fattar sensmoralen.

Glashalka på vägarna ikväll så vi får se om gästerna anländer eller om vi måste äta upp fudgen, knäcken och skinkan själva...

julkalendersnö

Lätt, snabbt och enkelt skulle det gå. Hej bara! Ut på stan och köpa de två sista, i förväg uttänkta, julklapparna. Men ve och fasa! Bordslampan på Duka, tänkt till lillasyster, var redan såld! Huvva då. Rutschar ut å in, in å ut ur affärer, krockar, väjer och ber om ursäkt. Hela gågatan är proppad med vildhästar som har skygglappar och vässade armbågar. Ghaaa!
När jag åker upp för Åhlèns rulltrappor en tredje gång och upplever en superlång dejavu är jag beredd att ge upp.
När jag äntligen lyckats köpa något jag tror hon vill ha kommer ett stilla snöfall och hela Uppsala förvandlas till en bjällrande julkalender.

Nedtryckta i mina väskor ligger de nu, klapparna. Nu är det bara att vänta ut tiden tills flyget som ska bära mig hem kommer.

Nu kommer jag, alltså Samuel, fästmannen, inrusande och tar över rodret. Hejdå, lämnar tillbaks!

dagen blev kommen

Som att vänta på tomten har det varit dessa dagar, men i morse vaknade jag äntligen med ett skratt på läppen; hemfärdsdagen är kommen!
Intet ont om Uppsala, som faktiskt äntligen klätt upp sig i frost och solstänk, men lite miljöombyte skadar inte och en sund distans kan få en att se saker ur ett annat perspektiv. Dessutom känner både jag och Samuel att det ska bli skönt att få längta lite efter varandra också. Har ju umgåtts varje dag i fyra månader nu.

Inleder med att äta upp gamla frukter jag finner längst in i skafferiet och går sedan till Pedagogiska med en fet bunt mediaböcker och slänger de på lådan. Sådär, bortskrapat och rensat!
Nu tar jag mig an garderoben och chokladkalendern.

pulsfritt

Så lackar det på, närmre och närmre, trots tiogradig värme ute. Men det snöfria landskapet är väl ett i-landsproblem om något!
Ett annat trubbel av samma slag är vad man köper till människor som redan har allt. Sjukt egentligen.
Beger mig ut direkt de öppnar. Just uppstigen ur bädden skrufsar jag runt bland hyllorna, spejar, letar och försöker ignorera de flåsande mammorna med tjocka kassar.
Hittar ett lagom dyrt SkipBo till svärisarna. Trevligt. Ska dit nu och leka julafton och äta.

om det största

Här är en färsk juldikt jag tänkte läsa på bönegruppens julavslutning ikväll:


"Utan snö, ingen jul", suckade nån häromdan
Han stod och spejade mot skyn, på torget mitt i stan
Såg ut som om han väntade, på nåt som skulle ske
Hans bittra uppsyn med nacke sne fick mig så att le
"Vad glor du på? Vad ler du åt?", hans ögon fick mig fatt
Nu bubblade det inom mig och jag gav till ett skratt

Så börja han åt mig förklara att han väntat flera dar
På snön som vägrar komma och värmen som aldrig far
"I`m dreaming of a white christmas, det är den bästa jul jag vet!
En jul i slask blir tom och ful!" Nu börja han bli het
"Stilla din förtvivlan", försökte jag så smått
"Lyssna på vad jag vet, ha nu ej så brått
Snö är inte på långa vägar lika viktigt
Som det stora som längesen hände", fortsatte jag försiktigt

Hans gnäll tog slut och han frågade så:
"Vadå? Berätta mer så jag kan förstå!"
Där på torget berättade jag då och till sist hans tankar kom rätt
Och han förstod att det bästa med julen är något som redan skett

misslyckad lussesurprise

Med pirrig mage i tidig hurvmorgon cyklar jag iväg med packad väska och vitt nattlinne under tröjan. Smyger mig in hos sovande fästman, värmer glögg, dressar om och skrider in.
Kunde blivit mysigt.
Tyvärr hade Samuel denna natt sovit väldigt dåligt och ville hellre jag skulle blåsa ut ljuset och ligga tyst och stilla än att fortsätta på "Tunga fjät". Det var inte vad jag hade tänkt med denna lussemorgon och därför blev båda lite besvikna.
Men ,men, ledsenheten gick över så fort vi kom iväg på lussemässa på Ansgar. Gott! Fridfullt! Satt länge kvar på frukosten efteråt och språkade med vår favorithob Martin.

Nog har jag lite go lussestämning alltid, TROTS dessa svinigt gröna gräsmattor som aldrig försvinner!!


kaosuppvak

8.30 Jordskalvsknack på dörren. Två kraftiga arbetarmän ramlar in; "Hallå! Här verkar inte va nån hemma!!" Kraxar fram ett svar från täcket och hasar mig upp. Måste gå ut i trosor och t-shirt för att rensa upp på handfatet. Ska visst bytas.
Glad för mitt splitternya handfat och för att de två vaktmästarna med humorn under bältet försvunnit. Kanske borde börja låsa på nätterna ändå?

Införskaffat ett paket deg och en flaska glögg. Strax kommer Marta hit för att baka pepparkakor med mig!

sunkig måndag

Hasade mig upp i arla, mörka morgonstund för att vara en god dotter och följa min ömma moder till bussen mot Stockholm. Hon kom på och knappt hade hon åkt iväg förrän jag fick ett sms: "Oj, det sista jag såg var att du klev på en hund, hur gick det?"
Ingen hund kom till skada i morse kan jag lova. Kul har det varit i alla fall att ha henne här, min halvdementa, men dock unga mamma Sara!

två veckor...

Gårdagens andra advent blev ännu ett frossande i prejul och stämning.
Vi hängde på låset, mamma å jag, när butikerna öppnade klockan tolv och lyckades till sist få ihop ett par kassar julklappar och en klänning till mig. Yej!
Vi och Samuel tog bussen till det mysigt pyntade huset i Storvreta för middagskalas. Svärmor Mari-Ann bjöd på glögg till fördrink och Lasse hade julförkläde. Alltid gott att komma dit! Blev en del bröllopssnack...

Livets Ord på afton och Ulf Ekman presenterade glatt årets skönljudande julspel.
"Gör portarne höga och dalarna vida för härornas konung!"


mamma här

Kära mor på besök!
Kom igår från Skellefteå, med nyfärgat hår och tårar i ögonen. Drog ut på stan, glömde nyköpt krubba i en affär och fikade stora morotskakor på nation. På aftonen bänkade vi oss med 1500 andra i Domkyrkan för att njuta luciamusik med full ackustik. Mitt snor rann, mamma och Samuel frös, men mäktigt och stämningsfullt var det likafullt.

Söndagsmorgon och mamma skramlar i korridorsköket. Anmärker på spruckna tallrikar och odiskade muggar, men verkar glad ändå och nu när vi fått låna cykel av Johannes rullar vi ut på gatorna i Guds välskapade natur. 8 grader och snart kommer nog solen också!

mat halleluja, amen!

Igår afton lärde sushi-Master Johan oss andra i bönegruppen att skapa den ädla japanska fiskrätten. Våra egenrullade mörkgröna korvar blev hyfsat snygga ändå och vi doppade i soja med träpinnar och åt faten tomma. Vasabin tårade våra ögon och jag tyckte sjögräset smakade hästfoder, men riktigt trevlig kväll!

I afton bejakar vi den svenska kulturen istället då stiftelsen bjuder på julmat nere i biblioteket. Mumma!

fett med snor

LESS på regn.
LESS på förkylning.
Vaknar efter en niotimmarsnatt, men har ändå fantastiskt svårt att stiga upp. Gapar mot spegeln och ser röda mandlar. Vad gör jag för fel? Varför har jag varit förkyld i hundra år?
Med trångaste näsgångar går jag till slabbiga köket och värmer te med honung. Nyser tidningen prickig.

("trångaste"? Förmodligen allt för inspirerad av just lästa bok "Ett öga rött")

Nu ska jag gå på promme i alla fall, rensa trög hjärna. Ser nämligen något som blinkar till i molnkanten. Kan ju vara solen, men mest troligt är väl att det är Krister Fuglesang.

gobäbis

Jämnåriga Shalita kommer på besök med barnvagn och en påminnelse om att jag börjar bli gammal. Skräms lite av tanken att ha barn redan nu. Jag är ju fortfarande ett barn!
Men Jamina är bedårande go och jag å Samuel slänger ihop en lunch som förhoppningsvis inte påverkar bröstmjölken alltför negativt. Shalle är duktig i sin roll som mamma och byter blöja på mitt dammrika golv med van hand samtidigt som hon pratar med mig.
När jag sen måste skynda iväg till föreläsningen går de och lämnar efter sig en ljuv doft av bäbis och en skvätt kräks på prydnadskudden.
Den dagen, den glädjen...

till sommaren

till sommaren

bröllopsmardrömmar

Det förunderliga att jag står brud till sommaren är ibland svårt att förstå. Det har inte riktigt landat i skallen på mig än; kanske är jag bara trög. Men Samuel har nog inte heller fattat.
Båda är vi sega när det gäller planering och kanske att vi bättre fattar vad som ska ske när vi konkret sätter igång med den.
Ibland drömmer jag mardrömmar; att fem minuter innan vigseln står jag utan klänning och frisyr. Panik och stress! Syster Matilda hade visst också drömt om det inatt. Skönt att hon löser av mig ; )

Casino royale

En ljusblå och ovetande Bond-oskuld var jag, fram till igår kväll. Då slog vi oss spända ner i biofåtöljerna på biografen Spegeln och där, under den sista föreställningen för kvällen, tog Daniel Craig min mödom.
Wow, vilken upplevelse! Nynnar ledmotivet hela dagen, ser Daniels snygga skepnad för mina inre ögon och önskar att Samuel blir nästa Bond.
James Bond.

husmanskost

Ett nytt inlägg om fläsklägg.

(Samuel ville jag skulle skämta till det så eftersom vi lagat fläsklägg och rotmos till middag)

Hahahaha

frossa i advent

En orgie i ogudaktigt frosseri har denna helg varit! Kalas på kalas på kalas. Magen är en deg och glöggen rinner som en sav ur öronen på mig!
Började på fredagskvällen med Matilda & Ante på middagsbesök här. Kyckling, åkerbärsparfait och flera timmars sex - och relationssnack i källarbiblioteket. Blev sent och mycket trevligt.
På lördagen barndop. Samuels bedårande brorsson  Noel får vatten på skallen och vi övriga får ett hejdundrandes julmingel på Kungsholmen. Pepparkakor med laxröra, oliv - och salamisnittar, glögg, vin och lussekrans; det finns ingen hejd på läckerheterna! Jag krälar omkring på golvet i finkjolen, lägger pussel med lilla Liva och stoppar i mig nästan konstant.
Hinner hem för att byta om till jeans innan det är dags för nästa kalas. Nu hos Samuel Svensäter. Han har bakat hela dagen och bullar upp ett rejält kalasabord. Saffransscones med aprikosmarmelad, tryfflar, hemmagjord glögg, lussekatter och pepparkakor. Rullar hem på kvällen och sover som en överjäst saffransbulle.

Idag första advent. Tårtbuffè och Hosiannasånger i kyrkan. Jag är fet och glad!

mysigast & mumsigast

Är 22-årig universitetsstuderande, snart gift och har fortfarande en far som skickar chokladkalendrar till mig. Haha, han är den bästa av fäder!

Öppnar första luckan direkt jag vaknar, för att på något sätt försöka förstå att almanackan inte visar fel. Varför blir jag alltid lika tagen på sängen när december plötsligt står för dörren och bankar? (metaforerna flödar)
Men trots att inte en flinga ligger på plusgradiga backen än känns det alltid lika roligt när den väl börjar; den mysigaste, mumsigaste av månader. Ska ge mig ut på stan och införskaffa nya lampor till adventsljusstaken och hänga upp glitter i korridorsköket.